Celiakia
Choroby

Celiakia

Celiakia to choroba wywołana nietolerancją glutenu – białka  obecnego w zbożach. Często chorują  na nią dzieci, ale dotknąć też może osoby dorosłe. Objawia się przede wszystkim wymiotami, biegunką czy bólem brzucha.

Celiakia – czym jest?

Celiakia to choroba trzewna, która ma podłoże immunologiczne. Wynika z nietolerancji glutenu. Dochodzi dzięki temu do niszczenia komórek jelitowych. Nietolerancja glutenu towarzyszy człowiekowi przez całe życie. 

Celiakia pojawia się u osób predysponowanych do tego genetycznie. Częściej chorują  na nią kobiety. Nie jest to alergia. Wyróżnia się cztery typy celiakii:

  • nietypową, 
  • klasyczną, niemą,
  • latentną.

W przypadku celiakii klasycznej objawy są typowe dla przewodu pokarmowego. W badaniu laboratoryjnym widać zanik kosmyków jelitowych. Postać nietypowa różni się przewagą objawów pozajelitowych. W postaci niemej nie ma objawów, ale widoczne są zmiany w badaniach laboratoryjnych. Celiakia latentna cechuje się z kolei brakiem objawów i zmian mikroskopowych, ale obecnością markerów. 

Celiakia zazwyczaj dotyczy osób z pewnym układem genów – układ HLA. Często towarzyszy nadczynności tarczycy, cukrzycy typu 1, zespołowi Downa, zespołowi Tunera czy zespołowi Wiliamsa.

Czym jest gluten?

Gluten to białko obecne w zbożach. W Polsce jeszcze jakiś czas temu wprowadzano go do diety dzieci w wieku 10 miesięcy. Obecnie zaleca się wprowadzać go wcześniej – po 4. miesiącu życia. 

Gluten to białka obecne w pszenicy (gliadyna), życie (sekalina) i jęczmieniu (hordeina). Pod względem chemiczny jest to 33-aminokwasowy polipeptyd odporny na działanie kwasu żołądkowego. W przypadku celiakii ma miejsce zmiana jego właściwości. Tworzy się stan zapalny, a wtórnie dochodzi do zaniku kosmków jelitowych.

Czym jest jelito cienkie?

Jelito cienkie odpowiedzialne jest za trawienie i wchłanianie podstawowych składników pokarmowych oraz składników mineralnych. Składa się z dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Na skutek zmian zapalnych czy zmniejszenia liczby kosmków, pojawiają się zaburzenia wchłaniania. 

W jelicie cienkim wchłaniane są żelazo, glukoza, fruktoza, galaktoza, jony wapnia, witamina B12, woda, witaminy A, D, E i K czy kwas foliowy.

Celiakia i jej objawy

Celiakia uaktywnić się może w każdym wieku, ale zazwyczaj pojawia się u dzieci. To choroba, która towarzyszy człowiekowi przez całe życie. Jej klasycznymi objawami są:

  • przewlekła biegunka,
  • bóle brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • afty jamy ustnej,
  • zdjęcia,
  • rzadziej zaparcia. 

Pojawić się też mogą mniej charakterystyczne objawy:

  • osłabienie,
  • depresja,
  • zmiany skórne np. opryszczkowe zapalenie skóry,
  • niedokrwistość, 
  • tężyczka,
  • niedożywienie,
  • niski wzrost. 

W przypadku osób dorosłych objawy są często pozajelitowe, nietypowe. Choroba może ujawnić się nagle lub wręcz odwrotnie. 

Celiakia i jej diagnostyka

Lekarz powinien rozpocząć diagnostykę od wywiadu lekarskiego i badania fizykalnego. Kryteria rozpoznania celiakii obejmują:

  • zmiany w obrazie mikroskopowym,
  • dodatnie badanie serologiczne,
  • objawy kliniczne,
  • wykluczenie innych schorzeń,
  • poprawę po wprowadzeniu diety. 

Badania serologiczne obejmują wykazanie przeciwciał przeciwko endomysium i przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej. Próbki tkanki do badania są pobierane w czasie endoskopii lub biopsji. Badania pokazać  powinny zanik kosmków jelitowych. 

Poza tym wykonuje się inne badania laboratoryjne: morfologię, badania stężenia żelaza, kwasu foliowego, wapnia, czasu krzepnięcia, ALAT czy AspAT.

Celiakia i jej leczenie

Podstawą jest w tym przypadku oczywiście dieta bezglutenowa. Produkty bezglutenowe w sklepach oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. Nie zawierają one w ogóle lub zawierają bardzo niewiele glutenu.

Celiakia – powikłania

Do powikłań celiakii zalicza się:

  • nowotwory garda,
  • osteoporozę, 
  • chłoniak jelita,
  • osteopenię,
  • niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza lub witaminy B12, 
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • problemy z zajściem w ciążę. 

Najważniejsze informacje:

  • Celiakia to choroba wywoływana na skutek nietolerancji glutenu. Białko to wchodzi w skład produktów zbożowych.
  • Celiakia objawić się może w każdym wieku, ale zazwyczaj pojawia się już w przypadku dzieci. To choroba, która towarzyszy człowiekowi przez całe życie.
  • Jedynym sposobem na walkę z celiakią jest dieta bezglutenowa. Obecnie nie ma problemów z zakupem w sklepach tego typu produktów.
  • Celiakia, jeśli jest nieleczona, prowadzić może do poważnych powikłań np. nowotworów gardła czy osteoporozy.

FAQ - Najczęsciej zadawane pytania

Jak wygląda leczenie celiakii?
Jedynym rozwiązaniem jest stosowanie w tym przypadku diety bezglutenowej. Ze swojego jadłospisu trzeba wykluczyć zboża i jego pochodne.
Jak można rozpoznać celiakię?
Należy udać się do lekarza, który powinien wykonać badanie fizykalne i przeprowadzić dokładny wywiad lekarski. Na tej podstawie może on zalecić wykonanie kolejnych badań np. morfologii krwi.
Jakie są objawy celiakii?
Zazwyczaj dotyczą one układu pokarmowego i są to wymioty, biegunki oraz bóle brzucha. Objawy dotyczyć też mogą innycn układów ludzkiego ciała. Wymienić tutaj należy osłabienie, zmiany skórne czy depresję.