Celiakia to choroba wywołana nietolerancją glutenu – białka obecnego w zbożach. Często chorują na nią dzieci, ale dotknąć też może osoby dorosłe. Objawia się przede wszystkim wymiotami, biegunką czy bólem brzucha.
Celiakia – czym jest?
Celiakia to choroba trzewna, która ma podłoże immunologiczne. Wynika z nietolerancji glutenu. Dochodzi dzięki temu do niszczenia komórek jelitowych. Nietolerancja glutenu towarzyszy człowiekowi przez całe życie.
Celiakia pojawia się u osób predysponowanych do tego genetycznie. Częściej chorują na nią kobiety. Nie jest to alergia. Wyróżnia się cztery typy celiakii:
- nietypową,
- klasyczną, niemą,
- latentną.
W przypadku celiakii klasycznej objawy są typowe dla przewodu pokarmowego. W badaniu laboratoryjnym widać zanik kosmyków jelitowych. Postać nietypowa różni się przewagą objawów pozajelitowych. W postaci niemej nie ma objawów, ale widoczne są zmiany w badaniach laboratoryjnych. Celiakia latentna cechuje się z kolei brakiem objawów i zmian mikroskopowych, ale obecnością markerów.
Celiakia zazwyczaj dotyczy osób z pewnym układem genów – układ HLA. Często towarzyszy nadczynności tarczycy, cukrzycy typu 1, zespołowi Downa, zespołowi Tunera czy zespołowi Wiliamsa.
Czym jest gluten?
Gluten to białko obecne w zbożach. W Polsce jeszcze jakiś czas temu wprowadzano go do diety dzieci w wieku 10 miesięcy. Obecnie zaleca się wprowadzać go wcześniej – po 4. miesiącu życia.
Gluten to białka obecne w pszenicy (gliadyna), życie (sekalina) i jęczmieniu (hordeina). Pod względem chemiczny jest to 33-aminokwasowy polipeptyd odporny na działanie kwasu żołądkowego. W przypadku celiakii ma miejsce zmiana jego właściwości. Tworzy się stan zapalny, a wtórnie dochodzi do zaniku kosmków jelitowych.
Czym jest jelito cienkie?
Jelito cienkie odpowiedzialne jest za trawienie i wchłanianie podstawowych składników pokarmowych oraz składników mineralnych. Składa się z dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Na skutek zmian zapalnych czy zmniejszenia liczby kosmków, pojawiają się zaburzenia wchłaniania.
W jelicie cienkim wchłaniane są żelazo, glukoza, fruktoza, galaktoza, jony wapnia, witamina B12, woda, witaminy A, D, E i K czy kwas foliowy.
Celiakia i jej objawy
Celiakia uaktywnić się może w każdym wieku, ale zazwyczaj pojawia się u dzieci. To choroba, która towarzyszy człowiekowi przez całe życie. Jej klasycznymi objawami są:
- przewlekła biegunka,
- bóle brzucha,
- nudności i wymioty,
- afty jamy ustnej,
- zdjęcia,
- rzadziej zaparcia.
Pojawić się też mogą mniej charakterystyczne objawy:
- osłabienie,
- depresja,
- zmiany skórne np. opryszczkowe zapalenie skóry,
- niedokrwistość,
- tężyczka,
- niedożywienie,
- niski wzrost.
W przypadku osób dorosłych objawy są często pozajelitowe, nietypowe. Choroba może ujawnić się nagle lub wręcz odwrotnie.
Celiakia i jej diagnostyka
Lekarz powinien rozpocząć diagnostykę od wywiadu lekarskiego i badania fizykalnego. Kryteria rozpoznania celiakii obejmują:
- zmiany w obrazie mikroskopowym,
- dodatnie badanie serologiczne,
- objawy kliniczne,
- wykluczenie innych schorzeń,
- poprawę po wprowadzeniu diety.
Badania serologiczne obejmują wykazanie przeciwciał przeciwko endomysium i przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej. Próbki tkanki do badania są pobierane w czasie endoskopii lub biopsji. Badania pokazać powinny zanik kosmków jelitowych.
Poza tym wykonuje się inne badania laboratoryjne: morfologię, badania stężenia żelaza, kwasu foliowego, wapnia, czasu krzepnięcia, ALAT czy AspAT.
Celiakia i jej leczenie
Podstawą jest w tym przypadku oczywiście dieta bezglutenowa. Produkty bezglutenowe w sklepach oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa. Nie zawierają one w ogóle lub zawierają bardzo niewiele glutenu.
Celiakia – powikłania
Do powikłań celiakii zalicza się:
- nowotwory garda,
- osteoporozę,
- chłoniak jelita,
- osteopenię,
- niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza lub witaminy B12,
- zaburzenia miesiączkowania,
- problemy z zajściem w ciążę.
Najważniejsze informacje:
- Celiakia to choroba wywoływana na skutek nietolerancji glutenu. Białko to wchodzi w skład produktów zbożowych.
- Celiakia objawić się może w każdym wieku, ale zazwyczaj pojawia się już w przypadku dzieci. To choroba, która towarzyszy człowiekowi przez całe życie.
- Jedynym sposobem na walkę z celiakią jest dieta bezglutenowa. Obecnie nie ma problemów z zakupem w sklepach tego typu produktów.
- Celiakia, jeśli jest nieleczona, prowadzić może do poważnych powikłań np. nowotworów gardła czy osteoporozy.
FAQ - Najczęsciej zadawane pytania
- Jak wygląda leczenie celiakii?
- Jedynym rozwiązaniem jest stosowanie w tym przypadku diety bezglutenowej. Ze swojego jadłospisu trzeba wykluczyć zboża i jego pochodne.
- Jak można rozpoznać celiakię?
- Należy udać się do lekarza, który powinien wykonać badanie fizykalne i przeprowadzić dokładny wywiad lekarski. Na tej podstawie może on zalecić wykonanie kolejnych badań np. morfologii krwi.
- Jakie są objawy celiakii?
- Zazwyczaj dotyczą one układu pokarmowego i są to wymioty, biegunki oraz bóle brzucha. Objawy dotyczyć też mogą innycn układów ludzkiego ciała. Wymienić tutaj należy osłabienie, zmiany skórne czy depresję.